reklama

Dostupnost jídla se v rozvojových zemích zlepšila. Největší propad zažívá Venezuela

úvodní obrázek

Z indexu potravinové zabezpečenosti časopisu The Economist vyplývá, že se v roce 2018 dostupnost jídla mírně zlepšila u více než dvou třetin sledovaných zemí. Největší pokrok vykazují země rozvojového světa. V posledních letech se však silně zhoršuje situace ve Venezuele.

Světový index potravinové zabezpečnosti

Je zpracováván výzkumným týmem časopisu The Economist každoročně od roku 2012. Sleduje 113 světových zemí včetně Česka. Zaměřuje se na tři základní pilíře.

1/ Finanční dostupnost

Hodnotí se schopnost spotřebitelů nakupovat potraviny, jejich odolnost vůči cenovým výkyvům nebo existence programů na podporu zákazníků při nenadálých cenových otřesech.

2/ Dostupnost

Hodnotí se dostatečnost národní zásoby potravin, riziko narušení zásob, národní kapacita pro šíření potravin a vědeckovýzkumná činnost zaměřená na zvýšení zemědělské produkce.

3/ Kvalita a bezpečnost

Hodnotí se rozmanitost a výživová kvalita průměrné stravy, stejně jako zdravotní bezpečnost potravin.

Index potravinové zabezpečenosti 2018

Pět let žebříček vedly USA, v roce 2018 se ale propadly na třetí místo, protože Singapur a Irsko dosáhly výraznějšího zlepšení. Podle závěrů výzkumu může být potravinová zabezpečenost USA do budoucna ohrožena politickou nestabilitou i zaváděním cel a dalších obchodních bariér. Česko za vrcholem žebříčku zaostává hlavně kvůli nízkému HDP na obyvatele a nízkým veřejným výdajům na výzkum a vývoj v zemědělství. Podle indexu v Česku nejsou lidé pod hranicí chudoby, tedy s příjmem nižším než 3,2 amerického dolaru za den (zhruba 72 korun). Český statistický úřad však za hranicí příjmové chudoby považuje částku 11 194 korun měsíčně. Takových obyvatel ČR byl v roce 2017 téměř milion.



Celkové umístěníZeměKolik utratí za jídlo (v %)*HDP na obyvatele (v dolarech)
1.Singapur6,996 556
2.Irsko9,577 050
3.Velká Británie8,143 227
4.USA6,459 390
5.Nizozemsko11,753 404
...
24.Česko16,636 718
...
109.Sierra Leone41,91550
110.Jemen442280
111.Madagaskar48,11580
112.Demokratická republika Kongo44,6814
113.Burundi45,4733
Světový průměr29,522 024

*podíl výdajů na jídlo na celkových výdajích domácností

Co jedí Češi?

V posledních 30 letech v Česku získává stále více na oblibě drůbeží maso, které u Čechů nahradilo hlavně hovězí a telecí, ale zčásti i vepřové. Po revoluci strmě vzrostla konzumace tropického ovoce. Mnohem více se také začala jíst čerstvá zelenina na úkor brambor, jejichž podíl postupně klesá.

Konzumace obilovin

Konzumace masa

Konzumace vybrané zeleniny

v kg na osobu za rok

Brambory68,5
Rajčata11,2
Cibule10,2
Okurky9,7
Zelí8
Mrkev7,1
Houby3
Květák2,6
Kedlubny2,3
Špenát1,2

Konzumace vybraného ovoce

v kg na osobu za rok

Jablka22,3
Pomeranče a mandarinky12,3
Banány11,5
Švestky5
Citrony a grapefruity4,2
Broskve4,1
Hroznové víno3,6
Hrušky2,7
Jahody2,4

Zdroj: Global Food Security Index, ČSÚ, SSHR

reklama